Topdokters

Deze zeven nieuwe topdokters maken elke dag weer het verschil voor hun patiënten

In het nieuwe seizoen van Topdokters, dat maandag 5 april van start gaat op Play4, zorgen zeven nieuwe topdokters voor een unieke blik achter de schermen van de medische wereld. Elk met hun eigen specialisatie en passie. Topdokters die elke dag tot het uiterste gaan om de moeilijkste medische vraagstukken op te lossen en de beste zorg aan elke patiënt te bieden. 

Dr. Aude Vanlander, lever- en pancreaschirurg

vanlander

Dr. Vanlander werkt in het UZ Gent als gepassioneerd chirurg op de afdeling Algemene en hepatobiliaire heelkunde. Ze is gespecialiseerd in levertransplantaties en lever- en pancreaschirurgie. Waar mogelijk maakt ze tijdens haar ingrepen gebruik van de robot. Ze volgde daarvoor een opleiding in de bekende Orsi Academy, waar ze nu ook zelf les geeft in robotchirurgie aan andere artsen.

Prof. dr. Tomas Menovsky, neurochirurg

menovsky

Prof. dr. Menovsky is diensthoofd van de afdeling neurochirurgie in het UZ Antwerpen. Als gerenommeerd chirurg behandelt hij aandoeningen van het zenuwstelsel, de wervelkolom en de hersenen. Hij staat aan de top van de neurochirurgie en wordt erg gerespecteerd door zowel patiënten als collega’s. Samen met collega’s leidt hij ook andere toekomstige neurochirurgen op en geeft hij les aan de universiteit van Antwerpen. Naast chirurgie is prof. dr. Menovsky een gepassioneerd motorrijder.

Prof. dr. Stephanie De Maesschalck, huisarts

demaesschalck

Dokter De Maesschalck is huisarts en professor huisartsgeneeskunde aan de universiteit van Gent. We kennen haar al van de reeks Topdokters Corona die in het voorjaar van 2020 te zien was op Play4.
Als huisarts werkt ze bij de De Piramide, een eerstelijnsgezondheidscentrum in Menen. Ze is een gedreven huisarts met een warm hart voor al haar patiënten. Haar passie komt tot uiting in haar vrijwilligerswerk in de vluchtelingenkampen van Duinkerke. Zelfs in tijden van COVID-19 blijft prof. dr. De Maesschalck tot het uiterste gaan voor haar patiënten.

Prof. dr. Koenraad van Renterghem, uroloog

vanrenterghem

Prof. dr. van Renterghem is diensthoofd urologie in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt en is hoofdchirurg van de ‘Kliniek voor Urologie’, een privé praktijk die hij samen met collega-urologen heeft opgericht. Naast algemene urologie legt hij zich toe op prothesechirurgie en behandelt hij patiënten met blaasproblemen en erectiestoornissen. Prof. dr. van Renterghem geeft ook les aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Hasselt. Hij is een internationaal gewaardeerd chirurg.  Per jaar worden er in België gemiddeld 250 erectieprotheses geplaatst, waarvan de helft door prof. dr. van Renterghem.

Prof. dr. Filomeen Haerynck, kinderimmunoloog

haerynck

Prof. Haerynck is kinderimmunoloog en werkt met kinderen die een aangeboren immuunstoornis hebben, daardoor hebben ze een lage weerstand en zijn ze vaak ziek.  Als kinderlongarts werd haar interesse gewekt voor deze immuunstoornissen. Nu is prof. Haerynck coördinator van één van de grootste centra in België, gespecialiseerd in PID, primaire immuundeficiëntie. Ze behandelt niet alleen kinderen met PID, maar ze verricht ook wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening in haar labo. Samen met haar team nam ze deel aan een groot internationaal onderzoek over COVID-19. De studie onderzocht waarom jonge, gezonde patiënten in sommige gevallen toch zeer ernstig ziek werden. Het gerenommeerde tijdschrift ‘Science’ publiceerde vorige zomer de resultaten met veel weerklank in de Belgische pers.

Dr. Sabine Maes, anesthesist

maes

Dr. Maes werkt als senior staflid Anesthesie in het UZ Antwerpen. In de operatiezaal werkt ze vaak samen met prof. dr. Menovsky. Ze brengt patiënten die een operatie ondergaan onder narcose en houdt tijdens de operatie alles goed in de gaten. Een boeiende kennismaking met een nieuw medisch onderdeel van de geneeskunde binnen Topdokters waar mensen maar weinig over weten.
Dr. Maes doet voornamelijk anesthesie bij de hoofd - halschirurgie . Daarnaast heeft ze zich gespecialiseerd in het gebruik van hypnose en VR (Virtual Reality) in combinatie met lokale verdoving.

Dr. Erika Peeters, revalidatiearts

peeters

Dr. Peeters, is neuroloog en revalidatiearts in ziekenhuis Inkendaal waar ze al meer dan 22 jaar werkt. Ze staat daar aan het hoofd van een ‘resocialisatie afdeling’ en begeleidt patiënten met een niet aangeboren hersenletsel. Samen met haar team leert ze patiënten opnieuw functioneren in het dagelijkse leven, mensen terug vertrouwd laten geraken met wat voor andere vanzelfsprekend is. Voor haar is het ziekenhuis als een tweede thuis, ze staat enorm gedreven en geëngageerd in haar werk.

Het nieuwe seizoen van Topdokters, vanaf 5 april elke maandag om 20u35 op Play4 en Goplay.be