Ga naar hoofdinhoud
Stukken van Mensen

Sofie Van de Velde

Sofie Van de Velde

Sofie is de dochter van de Antwerpse galeristen Ronny en Jessy van de velde, wiens galerij meer dan 45 jaar bestaat. Bij de familie kwamen heel wat kunstenaars over de vloer en veel gesprekken gingen over kunst. Het lag dus voor de hand dat Sofie in de voetsporen van haar ouders zou treden.

In eerste instantie deed ze dat niet. Ze behaalde diverse diploma's in de sociale sector, zoals lerarenopleiding, maatschappelijk assistente, therapeutische opleidingen en behaalde o.a. een master in de onderwijswetenschappen. Ze werkte onder meer als spijbelambtenaar en als coach/therapeut met kansarme jongeren, deed onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, en schooluitval. In 2013 besloot ze dan toch om de stap naar de hedendaagse kunst te zetten en opende ze haar eerste galerij in Antwerpen.

In haar galerij stelt ze werk van zowel Belgische kunstenaars - gevestigde waarden zoals Marcel Broodthaers en Guillaume Bijl en ook jonge kunstenaars zoals Charline tyberghein, Bendt Eyckermans, Ilse D’Hollander en Pieter Jennes - als internationale kunstenaars - o.a. Bruce Nauman en Francis Picabia - tentoon, in samenwerking met een netwerk van twintig internationale galerijen. Vorig jaar nam ‘Gallery Sofie Van de Velde’ deel aan een 7-tal Belgische en internationale beurzen.

In mei 2017 opende ze een tweede galerij te Antwerpen. Deze galerij is een sharing project van twee galerijen, op één plek, met een algemeen onthaal waarbij heel wat kennis wordt gedeeld. Het is een en uniek project in Europa en samenwerking is het motto. Verder kreeg ze internationale erkenning op Art Basel waar ze een prestigieuze prijs in de wacht sleepte. Sofie is ook ondervoorzitter van BUP, de vereniging van Belgische kunstgalerijen en van Europa. Sofie is gedreven bezig met haar vak en kan terugvallen op een uitgebreid netwerk.