Ga naar hoofdinhoud
Over De Oceaan

Deze 6 bekende avonturiers zeilen de Atlantische Oceaan over in 'Over De Oceaan'

odo

Jani Kazaltzis, Imke Courtois, Dominique Persoone, Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch en Evi Hanssen stappen samen aan boord van een zeiljacht om de indrukwekkende Atlantische Oceaan over te zeilen, zonder enige hulp van buiten af. 

Iedereen moet de handen uit de mouwen steken tijdens het zeilen. Elke bekende opstapper krijgt dus een taak aan boord. Lees hieronder wat hun taakverdeling is.

 

 

Otto-Jan Ham (42), radio-operator

Otto-Jan Ham is de radio-operator en ook weerman. Hij heeft een ROC (Restricted Operator Certificate) brevet gehaald om alle communicatie-apparatuur aan boord van een zeilschip te mogen en kunnen gebruiken.  Hij is verantwoordelijk voor de communicatie met de wal en met andere schepen.  Hij kent ook alle noodprocedures die moeten gevolgd worden indien de bemanning of het schip in moeilijkheden zou geraken. Daarnaast staat hij, als weerman, ook in nauw contact met de kapitein-aan-wal, Tom Robeyn, om de weerkaarten te bespreken en te interpreteren.

 

Evi Hanssen (42), technisch manager

Evi Hanssen is technisch manager. Zij checkt dagelijks de goede werking van de technische onderdelen op het schip. Bovendeks gaat zij na of er geen slijtage is aan het tuigage van de boot, benedendeks controleert ze de goede werking van bijvoorbeeld de watermaker, de generator, de motor, etc…

 

Dominique Persoone (52), chef-kok

Dominque Persoone is de chef-kok aan boord. Hij is ervoor verantwoordelijk dat er 3 maaltijden per dag zijn, gedurende de oversteek van 3 weken voor 12 personen (de 6 bekende opstappers, de kapitein, de stuurman en de 4 personen van de televisiecrew). Voor het vertrek bereidt de kok zich zorgvuldig voor en maakt hij dat hij niets vergeten is, want eenmaal vertrokken is het niet meer mogelijk om nog even in een supermarkt te stoppen. Tijdens de oversteek, naast het koken zelf, houdt hij de voedselvoorraad nauwgezet in de gaten, bakt hij het dagelijks brood, en vangt hij af en toe een vis…. De chef wordt elke dag bijgestaan door 1 van de 5 andere bekende opstappers, die op die dag ook wel eens “dekslaaf” wordt genoemd.

 

Imke Courtois (32), medic & onderzoeker

Imke Courtois is de medic en onderzoeker aan boord. Zij kreeg een uitgebreide opleiding EHBO op zee aan de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen. Ze is in staat om eerste hulp aan alle opvarenden toe te dienen, zij is verantwoordelijk voor het medisch materiaal en de geneesmiddelen aan boord, indien nodig kan zij inspuitingen geven en hechten. Bij ernstige problemen kan zij met de assistentie van een dokter-aan-wal via de satelliettelefoon het nodige doen. Naast haar verantwoordelijkheid als medic is zij ook onderzoeker en neemt ze stalen van het oceaanwater en de lucht voor een onderzoek van de Rijksuniversiteit van Gent.

 

Jani Kazaltzis (41), bootmanager

Jani Kazaltzis is de bootmanager. Hij zorgt voor de goede organisatie op het schip en dat alles vlot verloopt. Hij is ervoor verantwoordelijk dat iedereen ordelijk is op het schip, dat iedereen zijn steentje bijdraagt om alles hygiënisch te houden en meehelpt poetsen. Hij zorgt er ook voor dat iedereen zich aan het opgestelde wachtsysteem houdt. Voor het vertrek organiseert hij het laden van het schip en maakt hij dat hij alles kan terugvinden. Tijdens de oversteek zal hij naast zijn managementtaken, er ook voor zorgen dat het afval goed gesorteerd en opgeborgen wordt.

 

Charlotte Vandermeersch (37), navigator

Charlotte Vandermeersch is de navigator. Zij kreeg een opleiding navigatie en houdt nauwgezet, om de paar uur, het logboek bij van de boot. Positiebepaling is hierin cruciaal. De oppervlakte van de oceaan is gigantisch, en het is essentieel om je juiste positie te weten, om ook te weten wat je koers is om je bestemming te bereiken. Ze houdt de posities ook bij op de kaart. Daarnaast monitort zij ook de reserves aan boord van het drinkbaar water, de gasvoorraad, de dieselvoorraad, het energieniveau van de batterijen,… en noteert deze mee in het logboek.

 

Piet Smet, kapitein

piet

Onder het toeziend oog van Piet zullen onze zes zeilers zonder enige ervaring, zonder enige ondersteuning van buitenaf, zonder assistentieschip in de buurt en ver weg van het vasteland  non-stop de oceaan trotseren. Dag of nacht, in storm en in stilte, de wind zal alles beslissen.