Ga naar hoofdinhoud
Help! Mijn borsten staan online

Zo krijgen groomers geen schijn van kans!

Grooming is het proces waarbij een volwassene een kind/jongere benadert en manipuleert met het oog op seksueel contact. Groomers gaan hierbij doorgaans zeer manipulatief te werk en nemen zorgvuldig de tijd om het vertrouwen te winnen en een band op te bouwen. Geleidelijk aan wordt er zo aangezet tot seksuele handelingen. Grooming kan zowel tot online (vb. via webcam, chatberichten, mail) als offline (via een fysieke ontmoeting) seksueel misbruik misbruik leiden. Hoe herken je een verdachte chatter? En hoe pak je deze situatie het best aan?

Start
Tip 1

Al eens gedacht aan je privacy instellingen? Zorg ervoor dat mensen die je niet kent je zomaar kunnen contacteren door je instellingen aan te passen.

Tip 2

De ‘tien minuten’ regel: voeg enkel mensen toe op social media waarmee je offline al minstens tien minuten hebt gepraat.

TIP 3

Beginnen onbekenden persoonlijke vragen te stellen in de chat van bepaalde games? Negeren! In het spel praten we enkel over het spel!

Tip 4

Spreken is goud! Het is oh-zo-belangrijk om een volwassen persoon die je kan vertrouwen hierover aan te spreken. Enkel door te praten kunnen we er voor zorgen dat er iets gebeurt aan een bepaalde nare situatie.

Tip 5

Laat je nooit overhalen om iets tegen je zin te doen online. En heb je spijt van iets, negeer personen die je proberen te chanteren. Praat erover, of contacteer Child Focus op het nummer 116 000. Zij helpen je graag verder!

Nood aan een gesprek?

  • Bel gratis en anoniem 106 of chat via tele-onthaal.be
  • Ga naar zelfmoord1813.be of bel 1813
  • Bel naar Child Focus op 116 000