Ingrediënten
Pate sucrée
- 240 g ongezouten boter (kamertemperatuur)
- 180 g bloemsuiker
- 60 g pistachepoeder (gemalen pistachenoten)
- 4 g zout
- 100 g ei
- 120 g patisseriebloem
- 350 g zeeuws bloem
Bladerdeeg
- 240 g bloem
- 240 g koude ongezouten boter (in blokjes, 30 min in diepvries)
- 1 eetlepel zout
- 130 ml ijskoud water
Rabarber
- 20 stengels rabarber (allemaal ongeveer zelfde dikte)
Suikerwater
- 200 g suiker
- 100 g water
- Rode gel kleurstof
- Sap van 1 citroen
- 200 g frambozenpuree
Karamel
- 170 g suiker
- 45 g ongezouten boter
- Rode kleurstof
Vanillemousse
- 1 vanillestokjes
- Vanille extract
- 2 zakjes vanillesuiker
- 300 g slagroom
Decoratie
- 15 gepelde ongezouten pistachenoten
- 20 frambozen
- Pistachepoeder
- Frambozenpoeder
Recept
PÂTE SUCREE VAN PISTACHE
- Klop de boter (240g) samen met de bloemsuiker (180g) , pistachepoeder (60g) op tot het romig is
- Voeg het ei (100g ) rustig erbij en meng tot een homogeen beslag
- Voeg de patisseriebloem (120g) en het zeeuwse bloem (350g) aan het beslag en meng zo kort mogelijk
- Maak een bol van het deeg en wikkel het in in plasticfolie
- Leg in de frigo
- Verwarm de oven op 165 °C
- Rol het deeg uit tot ongeveer 2mm dikte en leg er een geperforeerde bakmat op
- Laat 12 min afbakken
- Laat afkoelen op de bakplaat
SNELLE BLADERDEEG
- Haal de blokjes boter (240g) uit de diepvries
- Doe de bloem (240g) en zout (halve eetlepel) in een mengkom, voeg de boter toe en roer even met een lepel zodat er rond elk blokje bloem zit
- Laat de kenwood 2 keer 1 sec. draaien
- Voeg de helft van het ijskoude water (65 ml) toe en laat hem 3 keer 1 seconden draaien
- Voeg nu de andere helft (65 ml) toe en laat nu 6 x 1sec draaien
- Haal het deeg uit de pot en breng het samen (niet kneden)
- Rol het uit tot een vierkant
- En toer het 3 keer , na elke toer 10 min in de diepvries
- Wikkel in plasticfolie en leg voor een half uur in de koelkast
RABARBER
- Snij de rabarber in het patroon
SUIKERWATER
- Doe alle ingrediënten samen in een pan en verwarm alles
- Pocheer de rabarber ongeveer 3 minuten in het suikerwater
KARAMEL
- Maak een karamel met de suiker (170g)
- Voeg de boter (45g) en de rode kleurstof toe wanneer de karamel klaar is
- Giet de karamel in de taartvorm
TARTE TATIN BAKKEN
- Verwarm de oven op 200°C
- Doe het rabarber patroon op de karamel
- Rol de bladerdeeg uit en leg dit op de rabarber, duw het bladerdeeg goed vast
- Bak de tarte tatin 25-30min
- Laat 5 minuten afkoelen vooraleer je hem omdraait
VANILLEMOUSSE
- Haal de vanillezaadjes uit het vanillestokje
- Klop de slagroom (300g) half op met de vanillesuiker
- Voeg eventueel extract toe
- Doe het in een spuitzak
TARTE TATIN OPBOUWEN
- Leg de tarte tatin op de leisteen
- Leg de pâte sucrée op de rabarber en spuit de vanillemousse in bollen erop
- Werk af met pistachenoten, verse frambozen, frambozenpoeder en pistachepoeder