Ga naar hoofdinhoud

Deborah's vegan petit fours

Tijdens de alternatieve week kregen de bakkers de opdracht om vegan en raw petit fours te maken. Deborah zocht haar inspiratie in de Madeira koek, en maakte vegan Madeira en raw noten-cheescake petit fours. De recepten voor beide one bite wonders vind je hieronder terug.

Vegan Madeira petit four

Vegan Madeira petit four

Ingrediënten:

  • 500 milliliter amandelmelk
  • 1 vanillestok
  • 75 gram vanillepuddingpoeder 
  • 50 milliliter sojaroom
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 2 eetlepels eipoeder
  • 200 gram bloem
  • 90 gram bloemsuiker
  • 65 milliliter zonnebloemolie
  • 150 gram plantaardige boter
  • 120 gram suiker
  • 250 gram pure chocolade
  • 10 frambozen

Recept:

Pudding:

  • Breng 400 mililiter amandelmelk samen met 1 vanillestok aan de kook.
  • Los 75 gram puddingpoeder op in de overige amandelmelk. Laat doorkoken en stort uit in een platte schaal met plastic folie over het mengsel. Laat afkoelen in de koelkast.

Zanddeeg:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Klop 50 mililiter sojaroom op samen met 2 snuifjes zout, de inhoud van 1 pakje vanillesuiker en 90 gram bloemsuiker. Voeg 1 eetlepel eipoeder toe.
  • Voeg dadelijk 200 gram bloem toe. Je bekomt een korrelig deeg.
  • Voeg 65 milliliter zonnebloemolie toe en blijf kloppen. Haal het deeg uit de kom en vorm een stevige bal.
  • Rol het deeg uit op een vel bakpapier.
  • Vet de taartvormpjes in en bebloem ze. Doe er nadien het deeg in.
  • Bak het deeg blind op 180 graden gedurende 12 minuten.

Afwerking:

  • Doe 150 gram boter, 120 gram suiker en 2 zakjes vanillesuiker in een mengkom en mix. 
  • Klop er de pudding door en voeg 1 eetlepel eipoeder toe.
  • Doe hier het botermengsel onder en meng goed. Doe dit mengsel nadien in een spuitzak en spuit mooie bollen in de taartvormpjes.
  • Smelt 250 gram pure chocolade en tempereer.
  • Spuit de chocolade op de pudding en werk af met een framboos.
Raw vegan noten-cheesecake

Raw noten-cheescake petit four

Ingrediënten:

  • 400 gram cachewnoten
  • 120 gram walnoten
  • 250 gram witte gepelde amandelen
  • 20 medjooldadels
  • Himalayazout
  • 210 gram kokosolie
  • Acetaatfolie
  • 1 vanillestok
  • 2 bio citroenen
  • 240 gram volle kokosmelk
  • 200 gram ahornsiroop
  • 4 verse kleine vijgen
  • 10 takjes eetbare lavendel
  • 10 grote Blauwe bessen
  • Raw chocolade

Recept:

  • Laat 400 gram cashewnoten weken in heet water.
  • Mix 120 gram walnoten samen met 250 gram amandelen kort in de blender.
  • Doe de dadels samen met snuifje himalaya zout, 2 eetlepels gesmolten kokosolie en 1 eetlepel water in een andere kom. Mix tot een kleverige puree. Voeg er dan de noten aan toe.
  • Neem een bakvorm (bekleed met bakpapier), leg er acetaat folie in en zet de vorm op bakplaat. Vul de vorm met de vulling en plaats deze even in de koelkast.
  • Giet en spoel de cashewnoten af en voeg er het merg van 1 vanillestok aan toe.
  • Voeg er het sap en de zeste van 2 citroenen aan toe, samen met 200 gram gesmolten kokosolie, 240 gram kokosmelk en 200 gram ahornsiroop. Doe dit alles in de blender en mix heel fijn.
  • Giet dit over het bodemmengsel en zet zo lang mogelijk in de koelkast.
  • Steek ronde cheescakejes uit de bakvorm.
  • Leg een partje vijg, een blauwe bes, een lavendeltakje en wat raw chocolade op het cakeje ter afwerking.